Waarom een vloerkleed?

Waarom zou u een vloerkleed moeten toevoegen aan uw interieur? Waarom is een vloerkleed belangrijk? Misschien heeft u net verbouwd en vind u het zonde van de mooie vloer die u met veel zorg heeft uitgezocht? Of misschien weet u gewoon nog niet wat de voordelen zijn van een vloerkleed…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De visuele effecten / voordelen van een vloerkleed

Afbakening

Allereerst kan dit ervoor zorgen dat functies in de ruimte afgebakend worden. Wanneer er in de woonkamer geen vloerkleed ligt, kan dit ervoor zorgen dat het interieur een onrustig beeld oplevert. Neem als voorbeeld de zitgroep in de woonkamer: hier staan onder andere een bank, twee fauteuils, een salontafel, bijzettafeltjes, verlichting en een televisiekast. Doordat er geen vloerkleed ligt, zijn en blijven dit allemaal losse onderdelen. Wanneer u er in de goede vorm, afmeting en kleur een vloerkleed onder plaatst, kunt u ervoor zorgen dat al deze onderdelen bij elkaar gaan horen. Er ontstaat dan een eenheid, één geheel en een soort afbakening van de zitgroep.

Ruimtelijker

Daarnaast kan een vloerkleed zorgen voor een ruimtelijker gevoel in de kamer wanneer u het in de juiste vorm, afmeting en kleur bij de kamer kiest. Door de afmeting van het vloerkleed af te stemmen op de ruimte en het meubilair dat u heeft, kunt u ervoor zorgen dat uw zithoek visueel groter en ruimtelijker oogt dan dat hij daadwerkelijk is. Een fout die vaak gemaakt wordt is om te kiezen voor een te klein vloerkleed. Met een maatwerk vloerkleed kunt u het beste resultaat bereiken omdat dit volledig afgestemd is op uw specifieke interieur.

Uitnodigend

Doordat een vloerkleed warmte en sfeer uitstraalt kan dit ervoor zorgen dat u als het ware naar de zitgroep getrokken wordt. Het nodigt uit tot de gezelligheid van de zithoek, bijvoorbeeld om er met bezoek te genieten van een gesprek met een hapje en een drankje of samen te genieten van een film.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Praktische voordelen van een vloerkleed

Naast de visuele effecten van een vloerkleed heeft het ook een aantal praktische voordelen:

Verbetering akoestiek

          De verbetering van de akoestiek bijvoorbeeld. Door een vloerkleed in uw kamer te plaatsen, kunt u ervoor zorgen dat de akoestiek in de                   ruimte verbeterd wordt. Het vloerkleed absorbeert (een deel van) het geluid. Als een vloerkleed hier speciaal geschikt voor is, wordt dit                     aangegeven door een speciaal icoontje.

 

 

 

 

          Wanneer een vloerkleed bijdraagt aan de demping van alledaagse geluiden zoals het lopen op hakken, het geluid van de televisie of zelfs             het voeren van een gesprek dan wordt hier het icoontje dat staat voor ‘geluiddempend’ toegepast. Al deze geluiden kunnen vervelend zijn               wanneer er een ‘echo’ aanwezig is.

 

 

 

 

De akoestiek en ‘echo’ kan dus verminderd worden door het plaatsen van een vloerkleed doordat dit de geluiden gedeeltelijk absorbeert of dempt. Het zal de reflectie van geluid, in de meeste gevallen, niet helemaal laten verdwijnen maar in ieder geval verminderen. Hoe dikker het vloerkleed, hoe meer effect het heeft. Het zorgt dus voor een prettiger wooncomfort.

Warmte-isolerend

Daarbij is het ook nog zo dat vloerkleden warmte isoleren. Kijk maar eens naar kinderen. Als er een vloerkleed ligt en zij op de grond willen spelen, dan zullen ze vaak juist daar gaan zitten. Dit komt doordat de stilstaande lucht tussen de polen van het vloerkleed ervoor zorgt dat de warmte daar wordt vastgehouden. Als het een hoogpolig vloerkleed is, houdt het dus meer warmte vast dan een laagpolig type. Daarbij werkt ook nog eens mee dat de foam-rug van het tapijt, of als u kiest voor ondertapijt, extra warmte-isolerend werkt omdat hier hele kleine luchtbelletjes in zitten die de warmte ook vasthouden.

Vloerkleed in combinatie met vloerverwarming

         Let er wel op dat een vloerkleed in combinatie met vloerverwarming extra aandacht nodig heeft. Vraag hierbij altijd na of het vloerkleed dat              u op het oog heeft hier geschikt voor is. Dit is te herkennen aan een icoontje op het tapijtstaal maar het is per type verschillend hoe veel                  warmte het vloerkleed doorlaat en of er nog eventuele andere beperkingen aan zitten.

 

 

 

 

Bronvermelding: http://margitkengen.wordpress.com