Hoe kies je een vloerkleed?

Als u besloten heeft om een vloerkleed aan te willen gaan schaffen dan zijn er nog een heel aantal punten waar u rekening mee moet houden om de juiste keuze te kunnen maken. Kortom: hoe kies je een vloerkleed? Hieronder vindt u een stappenplan met een aantal punten die u kunnen helpen bij het maken van de juiste keuzes.

Stappenplan

  • Stap 1. Vorm en afmeting: Wat past er het beste in uw interieur?
  • Stap 2. Type vloerkleed: Wat spreekt u het meeste aan? Hoogpolig, laagpolig of iets dat daar tussenin zit?
  • Stap 3. Materiaalkeuze: Geeft u de voorkeur aan een natuurlijk of een synthetisch materiaal of misschien een combinatie van verschillende materialen?
  • Stap 4. Kleurkeuze: Kiest u voor een sprekende kleur of liever een pastel- of natureltint?
  •  

Stap 1. Vorm en afmeting

  •  

De vorm en de afmeting zijn een belangrijke eerste stap bij de keuze van uw vloerkleed. Maatwerk is hierbij erg belangrijk. Zelden tot nooit is een vloerkleed met een standaard afmeting namelijk de meest geschikte keuze voor uw ruimte. Het lastige bij het kiezen van een vloerkleed is dat er geen vaste regels zijn die u kan toepassen.

In de ene kamer kan het de beste en mooiste keuze zijn om al de meubels er op te zetten maar in een andere kamer kan het misschien wel beter zijn om de meubels slechts gedeeltelijk of misschien wel helemaal niet op het vloerkleed te zetten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Met de vorm van het vloerkleed kunt u bijvoorbeeld de vorm van de ruimte benadrukken of juist niet. En door de afmeting kunt u de ruimte bijvoorbeeld groter doen lijken dan deze in werkelijkheid is. Een te klein vloerkleed zorgt juist voor het tegenovergestelde: de ruimte kan dan kleiner overkomen. Ook kunt u met de vorm en afmeting de architectuur van de ruimte versterken.

Vierkant of rechthoekig is lang niet altijd de juiste keuze. Misschien dat in uw kamer een geheel of gedeeltelijk rond vloerkleed, een vloerkleed met een schuine kant of een combinatie van twee verschillende vormen en structuren wel een veel betere keuze is. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat het ontwerp met betrekking tot de opstelling van het meubilair al klopt. Hier wordt het vloerkleed immers op aangepast.

TIP: Plak de vorm en afmeting die u in gedachte heeft eens af op de vloer met schilderstape. Zo krijgt u een beter beeld van het effect dat het vloerkleed zal gaan hebben. En geef jezelf de tijd om even te wennen aan de ‘nieuwe’ situatie, aangezien deze anders is dan u lange tijd gewend bent geweest.

TIP: Aangezien de vorm en afmeting helemaal afhankelijk zijn van de ruimte ontstaat er, bij iemand die hier ervaring mee heeft, vaak bij binnenkomst al een idee over de vorm en afmeting voor die specifieke ruimte. Het is dan ook verstandig om advies in te winnen zodat u zeker weet dat er goed is nagedacht over de vorm en de afmeting en er een optimaal en geslaagd eindresultaat ontstaat.

Stap 2. Type vloerkleed

  •  

HOOGPOLIG

Heeft u bijvoorbeeld een strak interieur waarbij u voor het vloerkleed op zoek bent naar een stukje contrast, dan kan een hoogpolig vloerkleed hier een goede oplossing voor zijn. Door de vaak lossere poolsamenstelling krijgt het een nonchalante uitstraling. Dit zorgt voor het contrast met bijvoorbeeld een strak leren bank. Tevens kan het zorgen voor structuurverschillen en warmte in een ruimte.

U kunt onder andere kiezen voor een relatief vaste poolstructuur. Hierdoor blijven de polen relatief goed rechtop staan waardoor de dikte van het vloerkleed bijna geheel behouden blijft. Bij een samenstelling van polen die losser gezet zijn, blijft er een bepaalde dikte, maar zal de structuur zich iets meer laten pletten. Bij een vloerkleed met lange dunne polen blijft er weinig hoogte over omdat deze draden plat gaat liggen. Het heeft dan wel de nonchalante uitstraling maar weinig hoogte. Het is helemaal afhankelijk van persoonlijke smaak welk type u het meeste aanspreekt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LAAGPOLIG

Houd u van minimalistisch maar wilt u wel een stukje warmte toevoegen aan uw interieur? Dan zou u kunnen kiezen voor een laagpolig vloerkleed. Door de voortdurende ontwikkeling zijn er steeds meer mogelijkheden op dit gebied. Er zijn bijvoorbeeld verschillende structuren, van heel glad tot stoere, grovere structuren. U heeft de keuze uit heel veel kleuren zodat u het perfect kan laten passen bij de rest van uw interieur. Ook zijn er verschillende poolhoogtes mogelijk.

Naast de keuze van de structuur, de kleur en de poolhoogte is het ook verstandig om erbij stil te staan of een effen of een gemêleerd vloerkleed uw voorkeur heeft. Wanneer u kiest voor gemêleerd, dan is deze minder besmettelijk en daardoor gemakkelijker in gebruik. Dit geldt ook voor een vloerkleed waarbij er kleine hoogteverschillen zijn in de draden van de polen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik hier voor meer informatie over het kiezen van een hoogpolig of laagpolig karpet.

Stap 3. Materiaalkeuze

  •  

Als u bepaald heeft welke vorm en afmeting uw vloerkleed moet krijgen en welke poolhoogte het ongeveer zou moeten gaan worden kunt u gaan kijken naar de keuze van het materiaal.

NATUURLIJKE MATERIALEN

Deze kunnen zorgen voor een stoere, luxe en puur-natuur uitstraling in uw kamer. Voorbeelden van materialen die hiervoor gebruikt worden zijn onder andere katoen, wol, (geiten-)haar, kokos en sisal.

Katoen is bijvoorbeeld een sterk materiaal maar is helaas wel gevoelig voor vlekken en verkleuring. Vaak neemt men dit echter voor lief aangezien dit inherent is aan het materiaal en de uitstraling van katoen niet nagemaakt kan worden. Wol kan zorgen voor een luxe uitstraling en heeft daarbij de praktische eigenschap dat het (tot op zekere hoogte natuurlijk) vuilafstotend is. Daarbij is het een veerkrachtig materiaal en werkt het isolerend. Wol wordt ook wel gecombineerd met (geiten)haar. Kokos en sisal zijn sterke natuurlijk vezels en hebben vaak kleine kleur- of structuurverschillen waardoor ze een grovere uitstraling krijgen. Ze zijn niet echt zacht en ze zijn wat moeilijker schoon te maken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SYNTHETISCHE MATERIALEN

Deze worden vaak gekozen omdat ze prettige én praktische eigenschappen hebben in gebruik. Kunststoffen worden tegenwoordig zodanig geproduceerd dat u ze soms niet eens meer herkent als kuntststof. Afhankelijk van hun structuur kunnen ze bijvoorbeeld heerlijk zacht zijn.

Voorbeelden van kunststoffen die, al dan niet gecombineerd, gebruikt worden voor het maken van vloerkleden zijn polyamide (PA), polyacryl (PAC), polyester (PL) en polyproyleen (PP). Een voordeel van kunststoffen is dat ze over het algemeen relatief weinig verkleuren. Daarnaast zijn ze erg gebruiksvriendelijk, omdat ze gemakkelijk schoon te maken zijn en ook vaak gunstig in prijs zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stap 4. Kleurkeuze

  •  

 Kiest u voor een wollen vloerkleed, dat vaak hoger ligt in prijs dan synthetisch, dan kies je vaak voor een tijdloze  kleur. U wilt er natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben en er niet op uitgekeken raken. Of houd u            meer van de zachtere kleuren? Dan kunt u ervoor kiezen om de kleur van het vloerkleed subtieler te kiezen          waarbij deze mee gaat met de kleur van de vloer en de basis van de kamer. U kunt dan voor contrast                  zorgen door de bank in een donkerdere kleur te kiezen of bijvoorbeeld accessoires en kunst meer op te                laten vallen.

 

 

 

 

 Bij een kunststof vloerkleed, dat vaak lager ligt in prijs dan wol, is het gemakkelijker om voor een specifieke kleur  te  kiezen aangezien u het na een aantal jaren zou kunnen vervangen. Zorg er wel voor dat u de kleur van het  vloerkleed altijd laat terugkomen in iets anders. Anders trekt alleen het vloerkleed de aandacht en niet de rest van  uw interieur. Zorg dus voor een evenwicht in het geheel. De kleur van het vloerkleed is afhankelijk van de  meubels  die erbij komen te staan. Houd dus rekening met eventuele veranderingen in de (nabije) toekomst.

 

 

 

 

 

 Wilt u wel graag kleur, maar vind u helemaal effen te gewoontjes, denk er dan eens over na om een gekleurde  streep te kiezen in het vloerkleed. Het overgrote deel is dan subtieler van kleur en de strook van bijvoorbeeld 10  centimeter zorgt voor een fris accent dat weer ergens anders in het interieur terugkomt. Of kies voor een patroon  met een streep, al dan niet in felle of subtiele tinten.

 

 

 

 

 

 

Bronvermelding: http://margitkengen.wordpress.com