Kleuren voor het vloerkleed

WELKE KLEUR KIES IK ALS VLOERKLEED?

Kleur in uw interieur: bij het aanpassen van uw interieur is kennis over de basis van kleuren erg belangrijk, daarom hebben we hieronder voor u een aantal zaken benoemd die eigenlijk iedereen zou moeten weten over de kleur van een karpet:

Roze geeft een bijzonder accent

Het is de kleur die mannen en vrouwen vroeger opdeelde. Dat geeft roze iets eigen. Combineer een roze vloerkleed of karpet met zachte wit tinten of durf eens te combineren met blauw of groen. Samen met oranje (geen voor de hand liggende combinatie) wordt roze heel bijzonder. Roze is durf en kan heel fraai zijn in een badkamer, slaapkamer, als accent in elke kamer en natuurlijk in de meisjeskamer. Roze is een vrouwelijke kleur die de mannelijke steun van grote vlakken van een andere kleur goed kan gebruiken, denk hierbij bijvoorbeeld aan een roze vloerkleed of karpet met een brede zwarte rand. In combinatie met drukke motieven en wit uitermate geschikt voor een fris accent met een uitermate gezellig karakter. Roze vloerkleden (een voorbeeld).     

Oranje vraagt om begrenzing en maat

Een kleur om te doseren. Oranje geeft dan plezier en harmonie in je interieur. Oranje is bij uitstek een positieve kleur die vrijheid uitstraalt. Een oranje vloerkleed of karpet kan in de juiste ambiance zelfs een koninklijke uitstraling geven. Probeer van oranje te gaan houden door deze kleur te laten leven in combinatie met zachte tinten blauw. Een sterke kleur rood kan ook heel fraai zijn, zeker met fris wit. Zoek wel een balans in het geheel van de uitstraling in een ruimte. Oranje kan heel snel overheersen. De kleur oranje kan worden gebruikt om een retro effect te creëren. Oranje wordt steeds vaker toegepast om de moderne kubistische vormen de juiste uitstraling te geven en is daarmee bij uitstek een kleur voor ‘accentueren’. Oranje vloerkleden (enkele voorbeelden).   

Geel versterkt daglicht

Vrolijkheid overheerst bij geel. Een mooie kleur geel kan je bijna letterlijk het zonnetje in huis opleveren. Met de invloed van groen wordt geel erg sfeervol gecombineerd. Pas ook je stoffering goed op het geel aan ,het kan extra warmte en vrolijkheid toevoegen. Geel is een kleur die je meestal niet moet laten overheersen in een vloerkleed of karpet. Pas de heldere geel tinten als accent toe. Het bijzondere van de kleur geel is dat het daglicht op een positieve manier versterkt word. Gele vloerkleden (enkele voorbeelden).   

Rood daagt uit om te experimenteren

Rood is emotie en kracht. Één van de meest intense kleuren uit het spectrum. Rood kan schreeuwen maar ook liefhebben. Grappig feit is dat rood je ook meer laat eten. Rood kan je flink beïnvloeden in een ruimte, dus ga op je gevoel af en ervaar of deze kleur voor het vloerkleed bij u en de ruimte past. Geen voor de hand liggende kleur in combinatie met slapen. Rood kan mooi zijn met oranje en paars tinten. De koelte van een mooie kleur blauw harmonieert ook fraai met rood.  Experimenteer vooral met een kleur als rood, er zijn ook zeer veel kleurnuances met de kleur rood als ondertoon. Rode vloerkleden (enkele voorbeelden).  

Blauw heeft vaak steun nodig

Lucht en zee worden gehuld in blauw en vrijheid. Blauw is de kleur van  openheid en van het spirituele. Blauw is in zoveel schakeringen zichtbaar, van wit tot aan bijna groen. Een kleur die je fantasie prikkelt en heel prettig is in vertrekken waar water een belangrijke rol speelt. Een kleur die reinigt en nog het meest geestelijk. Blauw in het vloerkleed of karpet blijft fris in combinatie met wit en samen met groen ontstaat een sfeer die balans geeft. Kijk uit met daglicht, op veel plekken kan het daglicht in combinatie met blauw uitpakken in een koele, kille sfeer. Blauwe  vloerkleden.(enkele voorbeelden)   

Wit intens veelzijdig

Men zegt wel dat wit geen kleur is, maar wit is de meest intense kleur die je maar kunt toepassen. Het straalt en is helder. Wit is zeker de afgelopen jaren door de invloed van Jan des Bouvrie de meest invloedrijke kleur in het interieur geweest. zeker voor vloerkleden en karpetten is wit een mooiste basis, het beste vertrekpunt voor andere kleuren. En vergeet vooral niet dat wit niet één kleur is. Er zijn zoveel kleuren wit die je samen met andere kleuren kunt toepassen in elke ruimte. Wit nodigt uit om met gedurfde materialen te combineren. Witte vloerkleden.(enkele voorbeelden)  

Bruin vraagt zorgvuldigheid

De eerste associaties zijn met hout en chocolade. Bruin is in basis een warme kleur die natuurlijke sferen geeft. Het is opgebouwd uit zwart en geel en de lichtere varianten kunnen een volwassen vrolijkheid aan sfeer toevoegen. een Bruin vloerkleed kan een oosterse sfeer geven maar moet zorgvuldig toegepast en gekozen worden. Bruin combineert goed met wonen en slapen. Een frisse kleur als blauw/groen combineert  mooi met de letterlijk aardse invloed van bruin. Bruine vloerkleden. (enkele voorbeelden)

Groen is de kleur van de natuur

Groen kan betoveren en geeft rust. Een natuurlijke kleur die wel wat verwacht van andere kleuren. Groen kun je niet zomaar toepassen in een vloerkleed of karpet, daar moet over nagedacht worden. Deze kleur kan je energie geven maar ook rustig stemmen. Met de donkere tinten van groen kan een ruimte wat compacter aanvoelen. Met groen kun je ook goed accentueren en spelen met licht. Gecombineerd met bruin in een vloerkleed of karpet is het een zeer geslaagde combinatie. Groen combineert makkelijk met bruin, blauw en geel. Groene vloerkleden. (enkele voorbeelden) 

Grijs geeft rust

Het is de broer van wit en zwart. Niet de meest vrolijke kleur in het spectrum, maar in sommige schakeringen zeer chique en stijlvol. Combineer grijze vloerkleden met kleur waar pit in zit. Dan zal het grijs die kleuren groter maken. Grijs toont fraai in de natuur. Grijs geeft rust. Grijs is de laatste jaren meer toegepast als karpet in een modern interieur. Grijs is bij uitstek de kleur om te dienen als basis voor de meest uitlopende frisse kleurcombinaties. Grijze vloerkleden.(enkele voorbeelden)   

Zwart is spannend en sfeervol

Een groot ontwerper zei ooit; "Als je vuurwerk wilt laten zien, moet het donker zijn”. Zwart is daar de beste basis voor. Je kunt zwart voor een vloerkleed heel goed gebruiken als ‘kleur’ om andere onderdelen in je interieur goed uit te laten komen. Zwart speelt ook op een hele spannende manier met licht omdat het zoveel aan licht absorbeert. Dit is een voor de hand liggende kleur om sfeer mee aan te brengen in je interieur. Daarom is zwart zo uitdagend om toe te passen in uw woning, een vloerkleed voor de werkplek, woonkamer of een karpet in een andere ruimte. Zwart gaat goed samen met wit maar ook met en zeer groot scala aan allerlei frisse tinten. Zwarte vloerkleden. (enkele voorbeelden)   

Taupe is warm en veelzijdig.

Taupe is een fraaie, warme kleur die tussen grijs en bruin inzit. In steeds meer woningen is deze kleur terug te vinden op de wand, een kast of het bankstel. De kleur taupe kan zorgen voor een warm, landelijk en huiselijk gevoel. Het wordt vaak gezien in de keurcombinatie met gebroken wit, antraciet grijs en crème. Taupe vloerkleden. (enkele voorbeelden)